Hyppää sisältöön

Museoviraston korjauskortit – ohjeita rakennusta säilyttävään korjaamiseen

Esimerkkejä korjaushankkeista

Näyteikkuna

Konservointi kirkasti ja vakautti Kilpakosijat-lasimaalausikkunan

Kilpakosijat-lasimaalaus kuvaa kolmiodraamaa Hvitträskin kolmen alkuperäisasukkaan, Eliel ja Mathilda Saarisen sekä Herman Geselliuksen välillä. Huolellinen konservointi palautti taideteoksen alkuperäiseen asuunsa.

Näyteikkuna

Florinin huvimajan panoraamatapetti vie katsojansa romantiikan maisemaan

Huvimajan keskiössä on harvinainen käsinpainettu ranskalainen panoraamatapetti. Se on uhmannut aikaa ja olosuhteita 170 vuotta ja selvinnyt useasta siirrosta. Mikä on panoraamatapetti, ja miten sellainen on päätynyt helsinkiläisen puutarhan perälle?

Näyteikkuna

Valtio restauroi V

Valtio restauroi V – moderni rakennusperintö -seminaari 9.11.2022.

Näyteikkuna

Salapoliisityötä kattorakenteessa – Rakennussuojelun ja restauroinnin erikoiskurssi

Museovirasto järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa arkkitehti- ja insinööriopiskelijoille tarkoitettuja kursseja. Näin halutaan kouluttaa tulevaisuuden restauroinnin tekijöitä ja synnyttää keskustelua alan opiskelijoiden välillä.

Näyteikkuna

Kuinka majakkalaiva Kemin loisto palautettiin

Majakkalaiva Kemi avattiin kesällä 2022 yleisölle perusteellisesti restauroituna. Yksi Suomen merimuseon kokoelmaan kuuluvan laivan näkyvimmistä osista on loistokoju, jonka restaurointi vaati metalliosien kunnostusta ja jopa lasitaiteilijan ammattitaitoa.

Näyteikkuna

Uudet olosuhteet turvaavat Florinin huvimajan ja harvinaisen maisematapetin säilymisen

Florinin huvimaja Seurasaaren ulkomuseossa kätkee sisäänsä ainutlaatuisen uusgoottilaisen interiöörin, johon kuuluu myös harvinainen 1800-luvun maisematapetti. Kokonaisuuden säilyttämiseksi tehtiin paljon töitä – siirrettiin jopa koko rakennus.

Näyteikkuna

Majakkalaiva Kemin laivahistoriaselvityksen tekeminen

Majakkalaiva Kemi oli purjehtiva höyrykone sekä työ- ja asuinpaikka, jossa vietettiin myös vapaa-aikaa. Kohteen historia ja vaiheet koottiin yksiin kansiin osana museolaivan restaurointihanketta.

Näyteikkuna

Haitta-aineet museokohteissa -verkkoseminaari

Museovirasto järjesti 23.3.2021 Haitta-aineet museokohteissa -verkkoseminaarin museoalan ammattilaisille. Seminaari koostui kolmea eri näkökulmaa edustavasta asiantuntijaluennosta sekä vapaasta keskustelusta aiheiden ympärillä.

Näyteikkuna

Muurin salaisuuksia säilyttämässä

Turun linnan keskiaikaiset luonnonkivimuurit halutaan säilyttää tuleville sukupolville mahdollisimman muuttumattomina. Tämä edellyttää toistuvia korjauksia, joiden yhteydessä täydennetään tietoja muurin historiasta, rakenteesta ja arkeologiasta.

Näyteikkuna

Korjaustaito.fi-sivuston esittely

Korjaustaito-sivuston verkkolähetyksessä esiteltiin sivuston sisältöä sekä keskusteltiin sivuston ja säilyttävän korjaamisen tulevaisuudesta.

Näyteikkuna

Suomenlinnassa korjataan ikkunoita vanhaa säilyttäen

Ikkunoiden vaurioitumiseen ja korjaustarpeeseen vaikuttaa merkittävästi niiden sijainti rakennuksessa. Suomenlinnan saarilla sääolosuhteet ovat erityisen ankarat.

Näyteikkuna

Valtio restauroi IV