Hyppää sisältöön

Uutta sivustolla

Korjauskortit

Hirsi­talon runko

Hirsitalon rungon korjauksen yleiset periaatteet, sanastoa, kuntoarvio ja vauriot sekä työohjeet

Näyteikkuna

Näin uusittiin Kansallisteatterin Pienen näyttämön julkisivu

Vuonna 1954 valmistuneen Kansallisteatterin Pienen näyttämön julkisivun piirteet säilytettiin tarkkaan, vaikka verhous uusittiin kokonaan. Videosarja kertoo hankkeen vaiheista.

Näyteikkuna

Konservointi kirkasti ja vakautti Kilpakosijat-lasimaalausikkunan

Kilpakosijat-lasimaalaus kuvaa kolmiodraamaa Hvitträskin kolmen alkuperäisasukkaan, Eliel ja Mathilda Saarisen sekä Herman Geselliuksen välillä. Huolellinen konservointi palautti taideteoksen alkuperäiseen asuunsa.

Näyteikkuna

Video: Lasista rakkautta – Hvitträskin kilpakosijoiden konservointi

Taiteilija Olga Gummerrus-Ehrströmin hauras mestariteos kävi lasimaalauksiin erikoistuneen konservaattorin studiolla perusteellisessa huollossa.

Näyteikkuna

Valtio restauroi VI

Vuoden 2023 seminaarin teemana oli Paikan ehdoilla.

Näyteikkuna

Florinin huvimajan panoraamatapetti vie katsojansa romantiikan maisemaan

Huvimajan keskiössä on harvinainen käsinpainettu ranskalainen panoraamatapetti. Se on uhmannut aikaa ja olosuhteita 170 vuotta ja selvinnyt useasta siirrosta. Mikä on panoraamatapetti, ja miten sellainen on päätynyt helsinkiläisen puutarhan perälle?

Näyteikkuna

Valtio restauroi V

Vuoden 2022 seminaarin teemana oli moderni rakennusperintö.

Näyteikkuna

Salapoliisityötä kattorakenteessa – Rakennussuojelun ja restauroinnin erikoiskurssi

Museovirasto järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa arkkitehti- ja insinööriopiskelijoille tarkoitettuja kursseja. Näin halutaan kouluttaa tulevaisuuden restauroinnin tekijöitä ja synnyttää keskustelua alan opiskelijoiden välillä.

Näyteikkuna

Kuinka majakkalaiva Kemin loisto palautettiin

Majakkalaiva Kemi avattiin kesällä 2022 yleisölle perusteellisesti restauroituna. Yksi Suomen merimuseon kokoelmaan kuuluvan laivan näkyvimmistä osista on loistokoju, jonka restaurointi vaati metalliosien kunnostusta ja jopa lasitaiteilijan ammattitaitoa.

Näyteikkuna

Uudet olosuhteet turvaavat Florinin huvimajan ja harvinaisen maisematapetin säilymisen

Florinin huvimaja Seurasaaren ulkomuseossa kätkee sisäänsä ainutlaatuisen uusgoottilaisen interiöörin, johon kuuluu myös harvinainen 1800-luvun maisematapetti. Kokonaisuuden säilyttämiseksi tehtiin paljon töitä – siirrettiin jopa koko rakennus.

Näyteikkuna

Majakkalaiva Kemin laivahistoriaselvityksen tekeminen

Majakkalaiva Kemi oli purjehtiva höyrykone sekä työ- ja asuinpaikka, jossa vietettiin myös vapaa-aikaa. Kohteen historia ja vaiheet koottiin yksiin kansiin osana museolaivan restaurointihanketta.

Näyteikkuna

Haitta-aineet museokohteissa -verkkoseminaari

Museovirasto järjesti 23.3.2021 Haitta-aineet museokohteissa -verkkoseminaarin museoalan ammattilaisille. Seminaari koostui kolmea eri näkökulmaa edustavasta asiantuntijaluennosta sekä vapaasta keskustelusta aiheiden ympärillä.