Puukaupunkien pihat ja aidat
Suosituksia puukaupunkien aitojen ja porttien korjaamiseksi.
Museoviraston korjauskortit – ohjeita rakennusta säilyttävään korjaamiseen
Suosituksia puukaupunkien aitojen ja porttien korjaamiseksi.
Hirsitalon rungon korjauksen yleiset periaatteet, sanastoa, kuntoarvio ja vauriot sekä työohjeet
Erilaiset hirsirakennusten siirtotavat, siirtokelpoisuuden arviointi, siirron valmistelu, purku ja uudelleenpystytys.
Päreiden höylääminen ja valmistus, pärekaton teko, käsittely, hoito ja historiaa.
Tapettien käytön ja eri materiaalien ja valmistustapojen historiaa.
Rakennuksen arvot, suojaamisen tarkoitus ja periaatteet.
Rakennustaiteellisesti tai kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten rappauskorjaus kokeneiden ammattilaisten työnä.
Kivitalojen maalaus perinteiseen tapaan kalkkimaalilla.
Puurunkoisten pientalojen luonnonkivestä ja paikallavaletusta betonista tehdyt perustukset ja niiden korjaus sekä perustamisen historiaa.
Tietoa märkätilojen suunnitteluun, korjaamiseen ja rakentamiseen.
Painovoimaisen ilmanvaihdon käyttövoimana ovat luonnonvoimat, eikä järjestelmä tarvitse toimiakseen lainkaan sähköä.
Vuonna 1954 valmistuneen Kansallisteatterin Pienen näyttämön julkisivun piirteet säilytettiin tarkkaan, vaikka verhous uusittiin kokonaan. Videosarja kertoo hankkeen vaiheista.
Kilpakosijat-lasimaalaus kuvaa kolmiodraamaa Hvitträskin kolmen alkuperäisasukkaan, Eliel ja Mathilda Saarisen sekä Herman Geselliuksen välillä. Huolellinen konservointi palautti taideteoksen alkuperäiseen asuunsa.
Taiteilija Olga Gummerrus-Ehrströmin hauras mestariteos kävi lasimaalauksiin erikoistuneen konservaattorin studiolla perusteellisessa huollossa.
Vuoden 2023 seminaarin teemana oli Paikan ehdoilla.
Huvimajan keskiössä on harvinainen käsinpainettu ranskalainen panoraamatapetti. Se on uhmannut aikaa ja olosuhteita 170 vuotta ja selvinnyt useasta siirrosta. Mikä on panoraamatapetti, ja miten sellainen on päätynyt helsinkiläisen puutarhan perälle?
Vuoden 2022 seminaarin teemana oli moderni rakennusperintö.
Museovirasto järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa arkkitehti- ja insinööriopiskelijoille tarkoitettuja kursseja. Näin halutaan kouluttaa tulevaisuuden restauroinnin tekijöitä ja synnyttää keskustelua alan opiskelijoiden välillä.
Majakkalaiva Kemi avattiin kesällä 2022 yleisölle perusteellisesti restauroituna. Yksi Suomen merimuseon kokoelmaan kuuluvan laivan näkyvimmistä osista on loistokoju, jonka restaurointi vaati metalliosien kunnostusta ja jopa lasitaiteilijan ammattitaitoa.
Florinin huvimaja Seurasaaren ulkomuseossa kätkee sisäänsä ainutlaatuisen uusgoottilaisen interiöörin, johon kuuluu myös harvinainen 1800-luvun maisematapetti. Kokonaisuuden säilyttämiseksi tehtiin paljon töitä – siirrettiin jopa koko rakennus.
Majakkalaiva Kemi oli purjehtiva höyrykone sekä työ- ja asuinpaikka, jossa vietettiin myös vapaa-aikaa. Kohteen historia ja vaiheet koottiin yksiin kansiin osana museolaivan restaurointihanketta.
Museovirasto järjesti 23.3.2021 Haitta-aineet museokohteissa -verkkoseminaarin museoalan ammattilaisille. Seminaari koostui kolmea eri näkökulmaa edustavasta asiantuntijaluennosta sekä vapaasta keskustelusta aiheiden ympärillä.
Turun linnan keskiaikaiset luonnonkivimuurit halutaan säilyttää tuleville sukupolville mahdollisimman muuttumattomina. Tämä edellyttää toistuvia korjauksia, joiden yhteydessä täydennetään tietoja muurin historiasta, rakenteesta ja arkeologiasta.